Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

Odběr krve na glykemický profil

V laboratoři si vyzvedneme materiál k provedení glykemického profilu. Uvedeme počet sběrů a na základě toho obdržíme i příslušný počet nádobek. Dále obdržíme nádobku s kapilárami a návod k provedení odběru krve.

1/ Otevřeme opatrně eppendorfku (plastovou mikrozkumavku s víčkem), která je naplněna 1 ml pufru. Je nutné dát pozor, aby nedošlo k vylití obsahu, neboť přesný objem je důležitý.

2/ Následně provedeme vpich lancetou do prokrvené části bříška prstu.

3/ Prst krátce stiskneme, aby se vytvořila dostatečná kapka krve pro odběr (nesmí se výrazněji mačkat, aby se nevytlačila tkáňová tekutina – naředění krve – nižší hodnoty). Nepodařil-li se dostatečný vpich, je nutné jej opakovat.

4/ K vytvořené kapce z boku opatrně přiblížíme kapiláru, kterou držíme ve vodorovné poloze a dojde k nasátí krve (pozor na vzduchové bubliny - sloupec krve v kapiláře nesmí být přerušený, protože pouze celý objem kapiláry je objemově odpovídajícím vzorkem krve (20 ul). Zvnějšku nesmí být kapilára znečištěna krví, aby objem odebrané krve nebyl navýšený o tento „nadbytečný objem“. Dobře odebraným vzorkem na vyšetření je tedy kapilára, která je celá vyplněná krví a která není zvnějšku výrazněji znečištěna.

5/ Kapiláru vhodíme neprodleně po odběru do eppendorfky , zacvakneme pevně víčko a cca 10 x intenzivně protřepeme. Tímto způsobem dojde k vymytí krve z kapiláry a vzorek se naředí, hemolyzuje a stane se stabilním. Eppendorfky si řadíme vzestupně podle čísel.

6/ Před odběrem i po odběru uchováváme eppendorfky na stojánku ve svislé poloze,aby víčko nebylo v kontaktu s roztokem v eppendorfce. Je nutné nádobky uchovávat na místě, které není vystaveno přímým slunečním paprskům a nadbytečnému teplu.

7/ Do laboratoře odevzdáme - vzorky krve v eppendorfkách

  1. - nádobku s nepoužitými kapilárami
  2. - žádanku na vyšetření glykemického profilu.
  3. - vzorky k vyšetření odevzdáváme v Po, Út, Čt od 6.00 – 8.00 hod.
  4. - materiál k provedení sběru vzorku je možné v laboratoři      
        vyzvednout  kdykoliv.